Άσκηση - το "μαγικό χάπι" που επιδεικτικά αγνοούμε..

2023-11-22

"Αν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε άτομο την σωστή δόση άσκησης και διατροφής - ούτε πολύ λιγότερη, ούτε πολύ περισσότερη - τότε θα είχαμε βρει τον ασφαλέστερο δρόμο για την υγεία" 
                                                                                                                                Ιπποκράτης 460 - 377 π.Χ.


Εδώ και 2.500 χρόνια από την εποχή του Ιπποκράτη είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης και της κίνησης στην υγεία αλλά και σε όλο το φάσμα λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Εν έτη 2023 το ερευνητικό υλικό για αυτά τα οφέλη είναι τεράστιο. Παρ’όλα αυτά σε παγκόσμια κλίμακα, από τις κυβερνήσεις κάθε χώρας μέχρι και τον καθένα μας προσωπικά επιμένουμε να την αγνοούμε επιδεικτικά..

Μυοσκελετικοί πόνοι, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, καρκίνος, υπέρταση, παχυσαρκία, κατάθλιψη, οστεοπόρωση ακόμα και πρόωρος θάνατος τα βρίσκουν σκούρα μπροστά στην συστηματική άσκηση. Οι πιθανότητες για την εμφάνιση όλων αυτών των χρόνιων νοσημάτων μειώνεται κατακόρυφα και ανεβαίνει σε μεγάλο βαθμό το προσδόκιμο ζωής μας. #1 

Η άσκηση αυξάνει την μυϊκή μάζα, την οστική πυκνότητα, διατηρεί τον εγκέφαλο "κοφτερό και υγειή", μειώνει τις πιθανότητες για όλες τι μορφές άνοιας (παράδειγμα το Alzheimer) και βοηθάει στην διαχείριση του ψυχολογικού και του σωματικού στρες. #2 

Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία μας, βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάθλιψης καθώς και κάθε είδους ψυχολογικής πάθησης. #3

Τέλος η άσκηση ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αυξάνει την αποδοτικότητα των εμβολίων. #4

Θα μπορούσα να γράψω δεκάδες σελίδες με τα oφέλη της άσκησης και πόσο θετικά επηρεάζει το σώμα μας αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου.

Αντ’ αυτού σκοπός του είναι να ρίξουμε μία ματιά στα ΓΙΑΤΙ που μας κάνουν να την αγνοούμε, παρόλες τις θετικές επιρροές στην υγεία μας αλλά και κάθε πτυχή της ζωής μας.


1. Βαρεμάρα

Η αλήθεια είναι ότι και ο πιο ένθερμος ασκούμενος έχει τις "κακές" του μέρες και είτε θα χάσει 1 προπόνηση στις 5 γιατί θα βαριέται ή θα πάει στο γυμναστήριο και θα περιφέρεται σαν την άδικη κατάρα. Αλλά ΌΧΙ η 1 προπόνηση που κάνεις με τα χίλια ζόρια κάθε 2 εβδομάδες δεν είναι κάτι που τυχαίνει.. Είτε πας γιατί έχεις πληρώσει μία συνδρομή 30 χρόνων και λες να δίνεις το παρών μην ξεχάσουν ποιος είσαι, είτε έτυχε να "ξεβαρεθείς" μία στο τόσο..

Η Βαρεμάρα είναι ασθένεια και μάλιστα από τις χειρότερες.. Δεν είμαι ο κατάλληλος να την αναλύσει αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ροκανίζει αργά και σταθερά κάθε μας προσπάθεια για βελτίωση-εξέλιξη σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε και θέλει μόνιμο αγώνα.. Όσο αναφορά το θέμα της άσκησης, θα βοηθούσε αν ξεκινούσες με κάτι που να σου αρέσει. Βέβαια οι πιθανότητες να μην σου αρέσει τίποτα είναι μεγάλες. Πρέπει να σταματήσεις να βρίσκεις δικαιολογίες και να σκεφτείς το εξείς. Ως πότε θα ορίζει την ζωή σου η βαρεμάρα;; Ως πότε θα πονάς, δεν θα νιώθεις καλά, θα απομακρίνεσαι από τους στόχους σου επειδή σε κερδίζει η ΒΑΡΕΜΑΡΑ..!?


2. Δεν προλαβαίνω.

Πραγματικά είναι ένα από πιο σύνηθες λόγους που πολύς κόσμος δεν ασκείτε συστηματικά και ΝΑΙ αρκετές φορές είναι αλήθεια! Τρέξιμο με την δουλειά, εξωτερικές υποχρεώσεις, οικογένεια, παιδιά και η λίστα δεν έχει τελειωμό!! Παρ όλα αυτά έχοντας πλέον 2 παιδιά και θεωρητικά πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με 4 χρόνια πριν, μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά ότι δεν είναι ο χρόνος το πρόβλημα. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και διαχείρισης χρόνου. Δεν λέω ότι είναι εύκολο... Θέλει πολύ προσπάθεια και συνεχείς προσαρμογή. Δουλειές θα υπάρχουν πάντα! 124 ώρες να είχε η επόμενη μέρα πιθανώς δεν θα προλάβαινες να τις ολοκληρώσεις.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σκεφτείς ότι δεν έχεις χρόνο αναρωτήσου τα εξής:

1. Πόσα λεπτά-ώρες από την ημέρα σου πετάς σκρολάροντας και βλέποντας παντελώς άχρηστα βίντεο στα social media στο κινητό σου..??
(ο μέσος όρος χρήσης του κινητού μου πριν τα παιδιά ήταν 5,3ο ώρες! Πλέον με μόνο απαραίτητη χρήση μειώθηκε στις 2 ώρες! Δλδ +3 ώρες διαθέσιμες που "ΔΕΝ" είχα πριν!
2. Πόση ώρα/μέρα βλέπεις τηλεόραση και ακούς ότι ψέμα και αναλήθεια σου πλασάρουν οι ειδήσεις αλλά και κάθε εκπομπή αποβλάκωσης..??
3. Πόση ώρα μέσα στην μέρα ασχολείσαι και μιλάς για τις ζωές των άλλων αντί να κάνεις κάτι για την δική σου...??

Εσένα  λοιπόν ποιες είναι οι προτεραιότητες σου..;;


3. Είμαι πολύ μεγάλος για άσκηση

"Δεν σταματάμε να ασκούμαστε επειδή γερνάμε. Γερνάμε επειδή σταματάμε να ασκούμαστε".

 
Η άσκηση δεν έχει ηλικία. Όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας, φυσικής κατάστασης και μυοσκελετικών προβλημάτων μπορούν να ασκηθούν! Αυτό που χρειάζεται είναι κατάλληλη καθοδήγη και συνέπεια.


Λιγότεροι πόνοι, άνεση στις καθημερινές-απλές κινήσεις, χωρίς ή με λιγότερο πόνο, περισσότερη ενέργεια και γενική βελτίωση υγείας είναι λίγα μόνο από τα θετικά της άσκησης στις μεγαλύτερες ηλικίες!


4. Ανύπαρκτη - Ελλιπείς ενημέρωση από τον ιατρικό κλάδο.

Όσο και αν ο ιατρικός κλάδος έχει κανει ΑΛΜΑΤΑ και χάρις αυτά καταφέρνουμε πλέον και αντιμετωπίζουμε ασθένεις και σοβαρούς τραυματισμούς που κάποτε είμασταν καταδικασμένοι, δυστυχώς έχει τις κεραίες του στραμένες χιλιόμετρα μακριά από το μαγικό χάπι που ακούει στο όνομα άσκηση.

Εν έτει 2023 και με το ερευνητικό υλικό που υπάρχει πλέον θα έπρεπε σε όποιον γιατρό και αν πηγαίναμε, άσχετου ειδικότητας να μας έλεγε:

«Δεν ξέρω πως σε λένε, δεν ξέρω τι έχεις, αλλά ξεκίνα να ασκείσαι από ΧΘΕΣ!»


*Υπάρχουν φυσικά κάποιες καταστάσεις όπου η άσκηση θα πρεπει να αποφεύγεται αλλά είναι λίγες και όχι εφ’ όρου ζωής. 

Αντ’ αυτού, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, δεν αναφέρουν καν την άσκηση, ακόμα χειρότερα την αποτρέπουν, άλλο που δεν θέλουμε κι εμείς.. Θα μου πείτε, γιατί οι ίδιοι τους ασκούνται;; Θα σας απαντήσω εγώ, γιατί εμείς οι ίδιοι οι επαγγελαματίες της ΑΣΚΗΣΗΣ αρκούμαστε;; Με την συνέπεια και την προσήλωση που θα επρεπε και κηρύτουμε στους ασκούεμενους μας..;;

Μην παρεξηγηθώ. Τα λεγόμενα μου δεν έχουν καμία κριτική πρόθεση. Παρ όλα αυτά, ο λόγος του γιατρού είναι «νόμος» και η παιδεία που δίνει ο κλάδος πάνω σε αυτό το θέμα χρήζει, κατά την γνώμη μου, διαφορετικής αντιμετώπισης.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι ναι, υπάρχουν δουλειές και άνθρωποι που ο χρόνος τους είναι πολύ περιορισμένος ακόμα και για πιο βασικά πράγματα (φαγητό, ύπνος κλπ.) Και σίγουρα υπάρχουν περίοδοι στη ζωή του καθενός στις οποίες πραγματικά δεν προλαβαίνει να ασκηθεί..

Το θέμα όμως είναι ότι ΔΕΝ θα μας τεθεί καν το ερώτημα ΑΝ θέλουμε να επενδύσουμε χρόνο για την υγεία μας, αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που έχουμε να διαλέξουμε εμείς είναι το ΠΟΥ και το ΠΟΤΕ..

Αν λοιπόν δεν βρούμε τρόπο σήμερα και κάθε μέρα για κίνηση και άσκηση θα βρούμε θέλοντας και μη αρχικά για ενοχλήσεις και πόνο, για κακή ψυχολογία, για γαστρεντερικά θέματα και αργότερα για το κρεβάτι του νοσοκομείου, όταν θα αρχίσουνε τα χειρουργεία και τέλος όταν η ηλικία σε συνδυασμό με την χρόνια αδράνεια θα μας στείλουν στο κρεβάτι και τα φάρμακα μια και καλή..

 Εσύ τι επιλέγεις…;; 🤔